Galerij
Bekijk onze kostuums en recente projecten
arrow_downward

Bekijk hieronder onze kostuums en recente projecten

Verhuizing juli 2018

Officiële opening 5 april 2019

Foto’s: LR-Fotografie.

Naai opdracht Zusterkostuum 1900 t.b.v Filmopnames.

Verzorgen kostumering t.b.v. documentaire opnames

Kostuums ‘Imagine”

Voor de Warme Winteravond Voorstelling ‘Imagine’, een muziektheatertocht van Garage TDI, hebben wij diverse kostuums geleverd.
De voorstellingen waren een groot succes.
Foto’s: Garage TDI/december 2018.

Schoolopdracht ‘Korte Film’

Voor een schoolopdracht van Thomas Kooitje, heeft de KostuumCentrale diverse kostuums geleverd.
Foto’s: Thomas Kooitje/mei – juni 2019.

Nieuw vervaardigde kostuums

De stagiaires van de KostuumCentrale hebben diverse nieuwe kostuums gemaakt.
– 3 ABBA-Outfits voor een schoolmusical ‘Mamma Mia’, vervaardigd door een 2e jaars stagiaire van het Alfa College Groningen en een 1e jaars stagiaire van het Landstede Zwolle.
– Een Greatest Showman Jasje, met als inspiratie het kostuum van de Koninklijke Militaire Kapel. Vervaardigd door een 2e jaars stagiaire van het Alfa College Groningen.
– Het roomwitte dames winterkostuum, is vervaardigd door een Buitenlandse stagiaire uit Malta.
– Het ‘Steam-punk’ kostuum is vervaardigd door stagiaires van het Alfa College uit Groningen.

Replica fotoshoot in Vestzaktheater

Voor jubileumboek, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van Voetbalvereniging Asser Boys. Is er in het Vestzaktheater van de KostuumCentrale een fotoshoot geweest.
Het huidige bestuur van Asser Boys is door ons aangekleed in nagenoeg dezelfde kostuums als het bestuur van Asser Boys in 1932.
Foto’s: Johan de Jonge/september 2019.

Ridder Florian Feest

Diverse Ridder- en Jonkvrouwen kostuums geleverd voor het Ridder Florian Feest in kunstplaza schurer.
Foto’s: LR-Fotografie/18 oktober 2019.

Solo optreden koor

Een speciale jurk uitgezocht, voor een speciaal optreden voor haar eigen koor.

Verzorging kostuums Scala Hoogeveen

Zondag 3 november 2019 hebben wij een zestal jongeren van musicalklas 4 van Scala Hoogeveen mogen kleden. In Theater de Tamboer Hoogeveen hebben deze jongeren mogen figuren bij de landelijke première van de musical Roodkapje. Vele kinderen maakten van de gelegenheid gebruik om op de foto te gaan met Roodkapje of de boze wolf of de jager.

Verzorging kostuums voorstelling Garage TDI

Voor de Muziektheatervoorstellingen: ‘Don Assini’, hebben wij de spelers voorzien van een passend kostuums. Deze voorstelling was een eigen bewerking door Garage TDI van de filmklassieker The Godfather. In het kader van Sprezzatura tentoonstelling in het Drents Museum.
De voorstellingen waren een groot succes!

Neanderthaler kostuums in opdracht vervaardigd

In opdracht van Staatsbosbeheer en het IVN (Instituut voor Natuureducatie) hebben wij een 12-tal Neanderthaler ‘winter’- en ‘zomer’-kostuums voor kinderen vervaardigd.

De kinderwandelroute: ‘In het spoor van de Mammoet’. Kunnen kinderen (6 t/m 11 jaar) verkleed als mammoetjagers het Holtingerveld in waarbij ze het spoor van ‘Moeno de Mammoet’ volgen.
De route is te starten van het bezoekerscentrum ‘Holtingerveld’, nabij Havelte.

Meer informatie:
https://www.holtingerveld.nl/eropuit/kinderen/

Kostuums ‘Peaky Blinders’ feest.

Voor een gekostumeerd feest in het thema ‘Peaky Blinders’ hebben wij diverse kostuums en accessoires geleverd. Het feest was, mede door de kostuums, een groot succes!

Kerstman en kerstmeisjes

Voor MFA ‘De Zeijer Hoogte’ in Zeijen hebben wij een kerstman en 2 kerstmeisjes mogen verzorgen.
Foto: Erna Boxma – Kremer.

Kostuums voor de Kerstvoorstelling ‘Scrooge’.

Tijdens het Hartje winter festival, in Theater De Tamboer in Hoogeveen, is er door leden van SCALA Musicalgroep, een eigen productie opgevoerd.

In een bewerking van Gerrit Jan Rutgers (SCALA) is ‘Scrooge’, naar het bekende verhaal van Charles Dickens, ingestudeerd. Maar liefst 6 uitverkochte voorstellingen. Met recht een groot succes.

De KostuumCentrale heeft de kostuums, accessoires en enkele attributen voor deze voorstellingen mogen samenstellen.

Drentse kostuums voor verhuiskaart

We werden benaderd door een echtpaar uit de provincie Utrecht of wij ook Drentse kostuums verhuren. Ja, in de collectie van de KostuumCentrale hebben we Drentse Kostuums. Maar verhuren dit beperkt. Dit omdat het bijna allemaal originele kleding is, oud is en daardoor zeer kwetsbaar.

De bedoeling is een fotoreportage maken gekleed in een Drents kostuum en deze foto’s gebruiken op de verhuiskaart. Het echtpaar gaat verhuizen naar Drenthe. Op hun eigen mooie Drentse Klompen, is er een kleine fotoreportage gemaakt nabij De KostuumCentrale.

Wij wensen het echtpaar alvast een goede verhuizing toe en heel veel plezier en woongenot toegewenst in Drenthe!
Drenthe doet wat met je!

Kleding voor tentoonstelling
‘Wat zou jij doen?’
Museum Collectie Brands en Emslandmuseum.

Voor het Museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht, heeft de KostuumCentrale wij diverse kledingstukken uit de 2e wereldoorlog beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling: “Wat zou jij doen”.

In deze tentoonstelling wordt aan de hand van persoonlijke verhalen, de keuzes van de inwoners van Zuidoost Drenthe en hun Duitse buren, de Emslanders, in oorlogstijd, vertelt.

De tentoonstelling in Nieuw Dordrecht is te bezichtigen tot eind 2020, daarna verhuist de tentoonstelling naar het Emslandmuseum in Lingen (D).

Meer informatie:
https://collectie-brands.nl/exposities/wat-zou-jij-doen/

Kleding voor Bartje, Lammechien, Pa & Moe.

Zaterdag 5 september jl. was Bartje jarig. De verjaardag van Bartje, naar het bekende boek van de Asser schrijver: Anne de Vries, wordt sinds enkele jaren in de binnenstad van Assen gevierd.

Ook dit jaar heeft van Straat tot Laan, de personages: Bartje, Lammechien, Pa en Moe gestalte mogen gegeven. En heeft de KostuumCentrale wederom de kostuums mogen verzorgen.

Foto’s: ©Leen Rombout – LR-Fotografie Assen.

Presentatie leerlingen Vincent van Gogh College.

Woensdag 9 en donderdag 10 september jl. hebben diverse 3e klassen van het Vincent van Gogh College; locatie Salland, een bezoek gebracht aan de KostuumCentrale. In het kader van de les: CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming), hebben zij geluisterd naar een korte presentatie over wat de KostuumCentrale doet, hoe wij aan kostuums komen, hoe wij kostuums maken, wat stagiaires doen in het bedrijf, etc. etc.
En natuurlijk mochten zij rondkijken tussen alle kostuums, attributen en accessoires.

Steampunk kostuum voor Elfia – Kostuumevent.

Voor het Elfia kostuumevent in Arcen, zaterdag 19 september, hebben wij een prachtig Steampunk kostuum mogen verzorgen.

Peaky Blinders kostuums voor fotoshoot Vincent van Gogh College Salland (Assen).

Voor een fotoshoot met een zelfgebouwde auto door leerlingen van het Vincent van Gogh College Salland (Assen), hebben wij de leerlingen en hun begeleidende docenten, in ‘Peaky Blinders’ stijl mogen aankleden.
Foto’s: Marcel J. de Jong.

Egg-cited!!

Wij werden gevraagd door Vincent van Gogh College-Salland Assen
om mee te doen aan het project: Egg-cited.

Een mooie opdracht voor onze stagiaires. Quermo heeft het XXL-ei gepimpt met materialen die voorhanden zijn in De KostuumCentrale. Dus een vestje, vele stropdassen en een hoedje, maken deel uit van het versierde ei.

Alle versierde eieren stonden tentoongesteld op de Brink voor het Drents Museum in Assen. En heeft vele bezoekers getrokken in week voor en na Pasen.

En natuurlijk wist de Paashaas ons te vinden voor een prachtig kostuum!

Filmproductie ‘Bartje’

‘Ik bid niet veur bruune bonen…’, wie kent deze uitspraak van Bartje niet??

Niet iedereen meer… in de afgelopen maand, is in samenwerking tussen Garage TDI en ICO Centrum voor kunst en cultuur, een nieuwe ‘Bartje’-serie gemaakt voor kleuters naar het boek van schoolmeester Anne de Vries.

De KostuumCentrale verzorgde voor deze productie de kostuums van alle acteurs. De opnames werden gemaakt door Fresh Flix, in het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.

Een mooie productie over Bartje Bartels, zodat ook een nieuwe generatie kinderen gaan opgroeien met het verhaal van Bartje.

Project middeleeuwen.
Cultuurmenu in Assen en Tynaarlo

Voor een project over de Middeleeuwen voor het cultuurmenu in Assen en Tynaarlo, heeft ICO partner in kunst en cultuur en het Drents Archief in het klooster Ter Apel opnames gemaakt. Wij hebben een aantal (kinder)kostuums mogen verzorgen.

Een prinses voor het Elfia-kostuumevent 2021

Voor het Elfia kostuumevent in Arcen, zaterdag 18 september, hebben wij een prinsessenjurk mogen verzorgen.

Het meisje van de linnenkamer

Voor Stichting Project 2020 uit Eelde/Paterswolde, werd de KostuumCentrale in het najaar van 2019 benaderd of wij de cast van hun muziektheater voorstelling konden kleden in kledij uit de 2e Wereldoorlog.

In het kader van 75 jaar bevrijding in mei 2020, was deze stichting bezig met het maken van muziektheatervoorstellingen in het Familiehotel in Paterswolde. Een voorstelling gebaseerd op gebeurtenissen in de oorlogsgeschiedenis van het Familiehotel en van Eelde/Paterswolde en haar inwoners.

Helaas konden de voorstellingen in 2020 niet gespeeld worden door de maatregelen rondom de Corona epidemie.

Gelukkig kon anderhalf jaar na dato, alsnog de voorstellingen gespeeld worden. En hebben wij de cast mogen voorzien van passende kostuums.

Buitenlandse stagiaires najaar 2021

In het najaar van 2021 hebben wij wederom stageplaatsen mogen aanbieden aan het Europass Mobiliteit programma. Ook deze keer waren het studenten uit Malta.

De buitenlandse stages worden vanuit het Europese Erasmus+ programma gefaciliteerd.

In een stageduur van 6 weken hebben wij diverse kostuums vervaardigd.

Stagiaires MBO Mode & Maat

Afgelopen half jaar hebben wij ook 2 3e jaars studenten van de MBO opleiding Mode & Maat, van het Alfa College uit Groningen, stageplaatsen kunnen aanbieden.
Ook zij hebben binnen hun stage diverse kostuums gemaakt, aangepast, veranderd, maar ook mascotte-kostuums wijzigen, diademen met bloemen versieren, etc.

Bonifatius Festival Vries

Begin juni hebben wij voor het Bonifatius Festival rondom de Bonifatiuskerk in Vries, de marktkooplui mogen kleden in middeleeuwse kostuums. En voor de passiespelen in de Bonifatiuskerk, de kostuums van alle nonnen. Het was een mooi, gezellig en geslaagd festival.
De foto’s zijn van: Ed Molenaar, Vries.nu
Daar vindt u ook meerdere foto’s van het festival.

Historische film Asser Film Club

De Asser Film Club heeft halverwege juni een historische film gemaakt over de heren: Mr. Wouter Lucas van den Biesheuvel Schiffer en Mr. Lucas Oldenhuis Gratama.

De heer Lucas Oldenhuis Gratama was in 1854 medeoprichter van het Provinciaal Museum van Oudheden te Assen (Drents Museum). En de heer Wouter Lucas van den Biesheuvel Schiffer was lid van de commissie van bestuur Provinciaal Museum van Oudheden in 1876 en voorzitter 1887-1901.

Dhr Oldenhuis Gratama was betrokken bij de markeverdelingen en verkavelingen van de heidevelden. In zijn dagen kwamen de hunebedden en grafheuvels in het gedrang. Zo stelde hij zich onder meer achter de aankoop van het grafheuvelveld (Tumulibos) en de vermeende Ballerkuil bij Rolde.

Wij hebben voor deze historische film de acteurs mogen kleden in de historische kledij, met behulp van 2 historische foto’s van beide heren.